Het einde van ‘outsourced professional development’?

20120108-122448.jpg
Flickr: Robert S. Donovan

@jelmerevers wees mij op de blogpost ’21 Things That Will Be Obsolete by 2020′ http://t.co/3npsUMxL. “Zie punt 15,” schreef hij erbij.

15. PAID/OUTSOURCED PROFESSIONAL DEVELOPMENT
No one knows your school as well as you. With the power of a PLN (professional learing networks) in their back pockets, teachers will rise up to replace peripatetic professional development gurus as the source of schoolwide professional development programs. This is already happening.

Dat dit al aan de gang is, herken ik. Er zijn in Nederland meerdere scholen / besturen die op de één of andere manier hun professionalisering organiseren door eigen mensen in te zetten. Op veel plekken wordt er zelfs een heuse ‘academie’ opgericht. Een goede ontwikkeling, wat mij betreft, omdat er in een school al ongelofelijk veel kennis en ervaring aanwezig is die maar moeilijk rouleert. En dit is een manier om het delen van die kennis en ervaring wel op gang te brengen. Bovendien denk ik dat het geven van een nascholing een waardevolle professionaliseringsactiviteit is. Immers: wie onderwijs die leer het meest.

Wat je echter niet moet onderschatten, zeg ik als trainer/consultant, is de waarde van een externe trainer. Doceren is een vak. Trainen ook. Bovendien is mijn ervaring dat een externe trainer over het algemeen dichter bij het vuur van de nieuwste ontwikkelingen zit èn een blik heeft die verder reikt dat één school.

Waarom het één doen en het ander laten? Enter The Crowd 🙂

Dit bericht werd geplaatst in Professionalisering door mvanast . Bookmark de permalink .

Over mvanast

Michel werkt als zelfstandig trainer / adviseur. Hij begeleidt scholen, adviseert directies en traint docenten op de thema's:
didactiek en ICT, leermiddelen(beleid)
en exacte vakken. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor diverse onderwijsbladen en -blogs en is hij initiatiefnemer van The Crowd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s